PODCAST

Çağ Akarken

Bölümlerimiz

Nietzsche’de Sanatsal Dürtüler: Apollon ve Dionysos

Çağ Akarken’in dokuzuncu bölümünde, Nietzsche’nin sanatsal dürtüleri anlatmak için kullandığı iki kavram olan Apollon ve Dionysos’un, onun felsefesinde ve sanat anlayışında nasıl bir yer tuttuğunu anlatmaya çalıştık. Helenlerde bu iki tanrının önemine değinip Nietzsche’nin sanata yaklaşımını şekillendirmiş olan bir diğer filozof Schopenhauer’ın görüşlerini anlatarak Nietzsche’nin Schopenhauer’dan kopuşunun yaşamı olumlamak adına ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Keyifli dinlemeler!


Sappho

Çağ Akarken’in ilk ve sekizinci bölümünde, podcastimizin ismini aldığı dizelerin şairi Sappho’yu konuşmak istedik. Hayatı, eserleri ve çağının sosyo-kültürel yapısı hakkında gerçekleştirdiğimiz bu sohbet, umarız hep beraber Sappho’yu anıp binlerce yıl sonra onu bu topraklarda yaşatmayı sürdürmemize vesile olur. İyi dinlemeler!


Savaşta Taraf Olmak

Çağ Akarken’in yedinci bölümünde insan olmayı kimliklere göre derecelendirenlere karşı tepelerine her gün yüzlerce bomba düşen insanları yalnızca insan oldukları için savunabilmeyi kısaca savaşta taraf olmayı konuştuk. Bu bölüm biz yine politik olarak tekrara düştük. Söylemler değişmezken biz nasıl tekrara düşmeyelim ki? Fakat ne olursa olsun doğru bildiğimizi söylemeye, bugün Filistin halkını yarın ise kim bilir hakları ihlal edilen hangi insanları savunmaya devam edeceğiz. İyi dinlemeler!


Her Koyun Kendi Bacağından Asılır

Çağ Akarken’in altıncı bölümünde Türkiye’de mayıs ayında yapılan genel seçimlerin yansımalarını konuştuk. Bu bölümü süslü referanslarla, ağır kitaplarla, sanat eserleriyle donatmadık. Aksine kendimize iyileşmek için ayırdığımız zamanın bir çıktısını, öfkemizi, üzüntümüzü, biraz da umudumuzu yansıttık. Karanlıkta az da olsa başka renkler görmeye çalıştık. Zira değişim kaçınılmazdır ve hiçbir güç mutlak değildir! İyi dinlemeler.


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Çağ Akarken’in beşinci bölümünde ve podcastimizin birinci yılında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihini ve feminizme dair yaklaşımları ele aldık. Mücadele etme, hak savunma ve hakkını arayanın karşısında olma hâlinin absürtlüğü üzerine konuştuk. Umarız bu bölümü keyifle dinler ve kendinizden bir parça bulursunuz!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’müz kutlu olsun!


Burcunuza Göre Halılar

Çağ Akarken’in dördüncü bölümünde, günümüzün en popüler inançlarından biri olan astrolojiyi başlangıç noktasından yani Babillerden itibaren ele alarak insanların gündelik hayatlarına sirayet eden ve kararlarını etkileyen bu konunun tarihsel süreçte dönüşümünü konuştuk. Bu bağlamda, Antik Çağ ve Orta Çağ’da astroloji ve iktidar ilişkisini, modern dönemin astrolojiyi dönüştürdüğü araçları ve kısaca New Age inançların motivasyonlarını tartıştık. İyi dinlemeler!


Tarihe Irkçı Olarak Geçmek Umurumda Değil

Çağ Akarken’in üçüncü bölümünde güncel politik durumu da merkeze alarak son dönemlerde sığınmacıların artan suç faaliyetleri, hukuk devletinin bu durum üzerindeki sorumlulukları, suçluluk hissi ile suçluluk arasındaki farklar, suçlanmayan suçlular, artan ırkçılık söylemi ve Nazizim üzerine konuştuk. Bu bağlamda Adorno’ya, Arendt’e değindik ve burada sığınmacı olarak yaşayan genç bir arkadaşımızın gözünden yaşadıklarını aktarmaya çalıştık. İyi dinlemeler!


“İnsan” Olmanın Koşulu Olarak Vatandaş Olmak

Çağ Akarken’in ikinci bölümünde günümüz dünyasının gündeminde önemli bir yeri olan mültecilik konusunu ele aldık. Mülteci kavramının uluslararası anlaşmalar ile nasıl tanımlandığını ve mültecilere sağlanan hakların pratiğe dökülmesindeki problemli durumu insan olmak ve vatandaşlık hakları üzerinden değerlendirmeye çalıştık. İkiyüzlülüğe ve yabancı düşmanlığına dikkat çektiğimiz, insanca yaşamak hakkının altını çizdiğimiz bu bölümü savaştan kaçan ve göç eden bir insanın duygularıyla dinlemenizi ümit ediyoruz. İyi dinlemeler!