YouTube’da Çağ Akarken


Nietzsche’de Sanatsal Dürtüler: Apollon ve Dionysos

Çağ Akarken’in dokuzuncu bölümünde, Nietzsche’nin sanatsal dürtüleri anlatmak için kullandığı iki kavram olan Apollon ve Dionysos’un, onun felsefesinde ve sanat anlayışında nasıl bir yer tuttuğunu anlatmaya çalıştık. Helenlerde bu iki tanrının önemine değinip Nietzsche’nin sanata yaklaşımını şekillendirmiş olan bir diğer filozof Schopenhauer’ın görüşlerini anlatarak Nietzsche’nin Schopenhauer’dan kopuşunun yaşamı olumlamak adına ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Keyifli dinlemeler!


Sex Workers: Beyond the Red Light

Join us in this insightful episode as we sit down with a representative from UTSOPI, the sex workers union in Belgium. We delve into the legal landscape of sex work in Belgium and beyond, discussing the unique challenges faced by sex workers. Our conversation explores the diverse gender identities within the industry and examines the feminist perspective on sex work. Enjoy, as much as you can!


Whose Fear?: Alleged False Accusations

In our third episode, we delve into the contentious issue of false accusations of sexual assault, a concern often voiced by privileged men. Referencing Amia Srinivasan’s book “The Right to Sex” and relevant statistics on false accusations, we question the intersectionality of the relationship between the individual and the state in the context of sexual assault. We hope you enjoy this episode and reflect on the biases many of us carry. Thank you!


Poor Things: Lanthimos’ Cinematic Journey

In our second episode, we are discussing the famous film of our time, “Poor Things.” Our conversation revolves around the idea of Yorgos Lanthimos as an auteur director and the unintended feminist reading of the book upon which the movie is based. We hope you enjoy listening to this episode and reflecting on certain aspects of the movie from different perspectives. Thank you!


The Life and Poems of Sappho

In the first episode of Cag Akarken (EN), we wanted to discuss the poetess Sappho, from whom our podcast takes its name. We had a conversation about her life, works, and the socio-cultural context of her time. We hope that this discussion will help us all remember Sappho and continue to keep her legacy alive in these lands for thousands of years to come. Enjoy!


Sappho’nun Hayatı ve Şiirleri

Çağ Akarken’in ilk ve sekizinci bölümünde, podcastimizin ismini aldığı dizelerin şairi Sappho’yu konuşmak istedik. Hayatı, eserleri ve çağının sosyo-kültürel yapısı hakkında gerçekleştirdiğimiz bu sohbet, umarız hep beraber Sappho’yu anıp binlerce yıl sonra onu bu topraklarda yaşatmayı sürdürmemize vesile olur. İyi dinlemeler!


Savaşta Taraf Olmak

Çağ Akarken’in yedinci bölümünde insan olmayı kimliklere göre derecelendirenlere karşı tepelerine her gün yüzlerce bomba düşen insanları yalnızca insan oldukları için savunabilmeyi kısaca savaşta taraf olmayı konuştuk. Bu bölüm biz yine politik olarak tekrara düştük. Söylemler değişmezken biz nasıl tekrara düşmeyelim ki? Fakat ne olursa olsun doğru bildiğimizi söylemeye, bugün Filistin halkını yarın ise kim bilir hakları ihlal edilen hangi insanları savunmaya devam edeceğiz. İyi dinlemeler!


Her Koyun Kendi Bacağından Asılır

Çağ Akarken’in altıncı bölümünde Türkiye’de mayıs ayında yapılan genel seçimlerin yansımalarını konuştuk. Bu bölümü süslü referanslarla, ağır kitaplarla, sanat eserleriyle donatmadık. Aksine kendimize iyileşmek için ayırdığımız zamanın bir çıktısını, öfkemizi, üzüntümüzü, biraz da umudumuzu yansıttık. Karanlıkta az da olsa başka renkler görmeye çalıştık. Zira değişim kaçınılmazdır ve hiçbir güç mutlak değildir! İyi dinlemeler.


Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Çağ Akarken’in beşinci bölümünde ve podcastimizin birinci yılında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihini ve feminizme dair yaklaşımları ele aldık. Mücadele etme, hak savunma ve hakkını arayanın karşısında olma hâlinin absürtlüğü üzerine konuştuk. Umarız bu bölümü keyifle dinler ve kendinizden bir parça bulursunuz!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’müz kutlu olsun!


Astrolojinin Tarihi ve Politik Arka Planı

Çağ Akarken’in dördüncü bölümünde, günümüzün en popüler inançlarından biri olan astrolojiyi başlangıç noktasından yani Babillerden itibaren ele alarak insanların gündelik hayatlarına sirayet eden ve kararlarını etkileyen bu konunun tarihsel süreçte dönüşümünü konuştuk. Bu bağlamda, Antik Çağ ve Orta Çağ’da astroloji ve iktidar ilişkisini, modern dönemin astrolojiyi dönüştürdüğü araçları ve kısaca New Age inançların motivasyonlarını tartıştık. İyi dinlemeler!


Tarihe Irkçı Olarak Geçmek Umurumda Değil

Çağ Akarken’in üçüncü bölümünde güncel politik durumu da merkeze alarak son dönemlerde sığınmacıların artan suç faaliyetleri, hukuk devletinin bu durum üzerindeki sorumlulukları, suçluluk hissi ile suçluluk arasındaki farklar, suçlanmayan suçlular, artan ırkçılık söylemi ve Nazizim üzerine konuştuk. Bu bağlamda Adorno’ya, Arendt’e değindik ve burada sığınmacı olarak yaşayan genç bir arkadaşımızın gözünden yaşadıklarını aktarmaya çalıştık. İyi dinlemeler!


“İnsan” Olmanın Koşulu Olarak Vatandaş Olmak

Çağ Akarken’in ikinci bölümünde günümüz dünyasının gündeminde önemli bir yeri olan mültecilik konusunu ele aldık. Mülteci kavramının uluslararası anlaşmalar ile nasıl tanımlandığını ve mültecilere sağlanan hakların pratiğe dökülmesindeki problemli durumu insan olmak ve vatandaşlık hakları üzerinden değerlendirmeye çalıştık. İkiyüzlülüğe ve yabancı düşmanlığına dikkat çektiğimiz, insanca yaşamak hakkının altını çizdiğimiz bu bölümü savaştan kaçan ve göç eden bir insanın duygularıyla dinlemenizi ümit ediyoruz. İyi dinlemeler!